Hely képe

Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft.

Cím:
Széchenyi u. 18. Celldömölk 9500
Telefon:
+36 95 525 001
Email:
rendeles@apaczai.hu
Web:
http://www.apaczai.hu/index.php/hu

Az Apáczai Kiadót stratégiai szempontból kiváló időpontban, 1990-ben alapította Esztergályos Jenő, a „tanár úr”. Az addig gyakorlatilag monopol piacként működő tankönyvpiacon a rendszerváltozás a tankönyvkiadásban piacosodást hozott létre, s vele együtt tartalmi változásokat is eredményezett. A pedagógusok részéről megfogalmazódott új igények – szakmailag jobb és kivitelileg szebb tankönyvek – kiváló üzleti lehetőségeket teremtettek a tankönyvpiacon.

Az Apáczai Kiadó 1990-ben az első magánvállalkozások között jelent meg a magyar tankönyvpiacon, s regénybe illő sikertörténetként egy családi vállalkozásból az ország egyik legnagyobb, kizárólag magyar tulajdonú könyvkiadó vállalatává vált. A Kiadó már az alapítás évében jelentős 44,4 millió forgalmat bonyolított le, ezt követően 1991-ben 93,2 millió, 1992-ben már 244,4 milliós volt az árbevétele. Ez a töretlen fejlődés mára már több mint 2,5 milliárdos éves árbevételt jelent a Kiadó számára.

2005-ben a tankönyvkiadók közötti kiélezett versenyben, a pedagógusok munkáját számtalan továbbképzéssel, pályázattal és díjjal segítő „pedagógus barát tankönyvkiadónak” is aposztrofált Apáczai Kiadó általános iskola alsó tagozatában kínált tankönyveinek piaci részesedése meghaladta az 50%-ot.

Az Apáczai Kiadó 2008-ra Magyarország második legnagyobb magán tankönyvkiadójává vált. A 17,3 Mrd Ft-os  tankönyvpiacon az Apáczai Kiadó 16%-os piaci részesedést tudhatott magáénak. Az alsó tagozatos tankönyvek piacán, a Kiadó piacvezető kb. 35-40 %-kal, a felső tagozatos tankönyvek piacán részesedése 25-30 % körül alakul, míg a középiskolai szegmensben részesedése még nem meghatározó, ám a kiadó hosszú távú stratégiája között szerepel a közép és szakiskolai szegmensben meghatározó szerep elérése.

Az Apáczai Kiadó 1997-től folyamatosan bővülő bázisiskolai rendszerrel rendelkezik. Mára a kiadó több mint 800 bázisiskolával büszkélkedhet. Ezek az iskolák alsó tagozaton 67%-ban, felső tagozaton pedig 34%-ban tanítanak a Kiadó könyveiből.

Az Apáczai Kiadó számára a tankönyvkészítés jóval többet jelent pusztán üzleti vállalkozásnál. Komolyan vesszük felelősségünket a fiatalok tanításában, hiszen a tudásról, a tanulásról a mi tankönyveinkből szerzik az első élményeiket a gyerekek.

A névválasztás nem véletlen, mivel a kiadó összes munkatársa hisz mindabban, amit Apáczai Csere János képviselt, és amit e gyönyörű idézetben foglalt össze:

”…azok közül, akik tanulmányaikban a magyar ifjúságot elő tudják segíteni, én a legkisebb, de azok közül, akik elő akarják segíteni, a legnagyobb vagyok.”

Az Apáczai Kiadó ars poeticája

  • Olyan könyvet kell készíteni, amibe beleszeret a gyermek.
  • Olyan jó könyvet kell szerkeszteni, amelyből csak eredményesen lehet tanítani és jól lehet tanulni.
  • Tankönyveinket elfogadható áron kínáljuk.