Hely képe

VESZ-MONT 2000 Szereléstechnikai és Gépipari Kft.

Cím:
Huszárok útja 3. Nemesvámos, 8248
Telefon:
+36 88 505 730
Email:
sales@veszmont.hu
Web:
http://veszmont.hu/

Célgépgyártás, ipari automatizálás, szereléstechnika, kereskedelem.

Termékek:
Egyedi gépek: körasztalos automaták, kézi megmunkáló állomások, anyagmozgató rendszerek, palettás rendszerek, konvejor rendszerek gyártása. HIWIN termékek értékesítése.

A kezdetek

A veszprémi Flexmont Kft-nél ismerkedett meg egymással Zentai Tibor és Lőkös István, és lettek barátok. Akkoriban a jó fizetés 20-30 ezer forint között volt, aminek több mint a tíz százalékát elvitte a buszbérlet… Ők ennél többre vágytak.
István veszprémfajszi szülői házának a hátsó pajta épületében, 1997-től kezdtek másodállásban vállalkozni. Kisebb dolgokat, mint például munkahelyi asztallapokat készítettek. Zentai Tibort sport múltja miatt kereste fel Kun László, a Vedac akkori ügyvezető elnöke, aki közölte vele, hogy fejleszteni szeretnének, de nem tudnak méregdrága kondicionáló gépeket vásárolni. Mi lenne, ha ők csinálnák meg? Úgy döntöttek, belevágnak. Felépült egy új konditerem a futófolyosó végén, és oda a gépek jelentős részét ők készítették el. Kiss Balázs kalapácsvető adott tippeket, milyen gépeken szeretne dolgozni, ők pedig ehhez igazodtak. Tibor megtervezte, István legyártotta. Ezek a gépek azóta is használatban vannak. 1999-ben a Flexmont Kft-nél tulajdonosváltás történt, ami személycserékkel is együtt járt. A távozó ügyvezető igazgató, Szalay István azzal az ötlettel kereste meg őket, hogy alakítsanak új céget. A Vesz-Mont 2000 Kft-t öt magyar magánszemély alapította 1999 júniusában. Munkált bennük némi indulat és dac. Meg akarták mutatni, hogy alkalmasak arra, hogy „vigyenek” egy ilyen céget. Két-három emberrel, tulajdonképpen a barátaikkal kezdték a tevékenységet Veszprémfajszon, ahol kisebb munkaasztalokat, készülé-
keket gyártottak.

Fejlődés

Próbáltak a korábbi kapcsolatrendszerükön keresztül üzleti partnereket keresni. Nagyon kemény időszak volt, nehéz volt megvetniük a lábukat a piacon, hiszen például az infrastrukturális helyzetük szinte a nullával volt egyenlő. Arra azonban mindig figyeltek és tiszteletben tartották, hogy nem akartak hátrányt okozni a Flexmontnak, hiszen jó pár évet dolgoztak ott. Nagyon sokáig bérmunkával tartották fenn magukat. Az embereiket a lakatosokat kiadták bérbe más cégeknek, akiknél helyszíni szereléseket végeztek, ezzel tudtak egy kicsit előrébb lépegetni. Az első komolyabb lépést 2001 végén tudták megtenni. Ekkor a Payer Industries rendelt tőlük egy szerelősort, ami akkori értéken 5,5 millió forintot tett ki. Földing László volt akkor a Payer műszaki vezetője. Elment hozzájuk, megnézte, hol és hogyan dolgoznak. Azt mondta, nem számít a pajta, ő tőlük akart rendelni. Amikor Földing László később a Poppe+Potthoff ügyvezetője lett, az együttműködés folytatódott.
Éveken keresztül csináltak nekik készülékeket, szerelősorokat. A cég az addigi legnagyobb vevőjükké vált. Amikor elindult a Vesz-Mont 2000 Kft., 7.000.000 forint volt az éves árbevételük, és még csak ismerkedtek a szerelőtechnikával. Legfőképpen az egyszerűbb dolgok felé mentek, amihez megvoltak a technológiáik, eszközeik. Ilyenek voltak az egyszerűbb asztalok, a kevés megmunkálással járó kiegészítő készülékek. Az első öt évben máról-holnapra evickéltek. A munkafolyamatokat hitel nélkül oldották meg, igaz, ha akartak volna sem volt mire felvenni hitelt. A lakásaikat nem merték megterhelni, mert ha valami balul sül el, akkor miből fizetik vissza a pénzt? Mi lesz a lakásukkal?A műhelyként szolgáló pajta alját lebetonozták, megpróbálták otthonossá tenni, de nyáron meleg volt, télen pedig rettenetesen hideg. Reggelre még a kávé is megfagyott a pohárban. Így dolgoztak 2005-ig. Ekkor jött egy nagy megrendelés a Poppe+Potthoff ajkai leányvállalatától. Csakhogy nem volt pénzük az alapanyagokra. A munkát két módon finanszírozták: egyrészt azokból az előlegekből, amiket a vevőktől sikerült megszerezniük; másrészt pedig saját erőből, az utolsó fillérig beletettek mindent, hogy ezt meg tudják valósítani. A mai napig is azt az elvet vallják, hogy mindig csak annyi és akkora hitelállománya legyen a cégnek, amit biztonsággal elbírnak. Az előremenetelnél fontos dolog, hogy az ember merjen nagyot álmodni, de közben maradjon a földön, a saját pénzére és értékeire támaszkodjon.