Hely képe

Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.

Cím:
Füredi u. 180. Kaposvár, 7400
Telefon:
+36 82 506 111
Email:
ddkk@ddkk.hu
Web:
http://ddkk.hu/

A Dél-dunántúli régió egykori VOLÁN társaságai új szervezeti keretek között működnek: a jogilag 2014. december 31-én befejeződött átalakulás eredményeként a GEMENC VOLÁN Zrt., a KAPOS VOLÁN Zrt. és a PANNON VOLÁN Zrt. beolvadt a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt.-be.

Társaságunk alapvetően a dél-dunántúli régió megyéiben, Somogyban, Tolnában és Baranyában biztosítja a közösségi személyszállítást. A Dunántúl megyéin és Budapesten kívül menetrendszerinti járatokat közlekedtetünk Csongrád és Bács-Kiskun megyék településeire is. A Dél-Dunántúlon Csurgó, Fonyód, Nagyatád, Siófok, Bátaszék, Bonyhád, Paks, Szekszárd, Tamási, Komló, Mohács, Szigetvár és Siklós városokban biztosítjuk a helyi közösségi közlekedést. Feladatainkat több mint 2000 fő munkavállalóval látjuk el, az általuk létrehozott termelési érték évente megközelíti a 20 milliárd forintot. A 799 darab autóbuszunk naponta több mint 6000 járatot teljesít, amelyet évente mintegy 65 millió utas vesz igénybe. Az egy autóbuszra jutó átlagos futásteljesítmény 2015-ben 60 ezer kilométer volt, amely összesen eléri a 48 millió kilométert.

A 2016. évi beszerzési tervünkben foglaltak szerint – a tulajdonosi jogokat gyakorló –Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. jóváhagyását követően közbeszerzési pályázatot írtunk ki. A felhívásra a Budapest Lízing Zrt. – mint a pénzügyi forrást biztosító vállalkozás – és a Kravtex Kft. – mint az autóbuszokat gyártó vállalkozás – közösen nyújtotta be ajánlatát. A pénzügyi lízing igénybevételéről, az 52 db új autóbusz szállításáról szóló szerződést 2016. augusztus 24-én írtuk alá. A Kravtex Kft. a szerződésben vállalta a Credo típusú autóbuszokat 2016. október végéig leszállítja.

A Credo Econell EN 12 és Credo Inovell IC 12 típusú autóbuszok közül Tolna megyébe 24, Baranya megyébe 16, Somogy megyébe 12 darab került. A járművek elosztása a forgalmi igények és az autóbuszok megyénkénti átlagéletkorának figyelembe vételével történt. Az új autóbuszok beérkezését és az elöregedett járművek selejtezését követően a társaságunk által üzemeltetett buszok átlagéletkora 12,7-ről, 11,3 évre csökkent. A 120 hónap futamidejű lízing keretében beszerzett autóbuszok – amelyek nettó értéke 3 milliárd 225 millió forint – Mosonmagyaróváron és Győrben készültek, így az üzlet több száz magyar munkahely megőrzéséhez járult hozzá. A Credo autóbuszok árarányos magyar értékhányada a kategóriájukban kiemelkedő, a legmagasabb a hazai gyártmányok között, megközelíti a 80 százalékot.

Társaságunk autóbusz állományának 83 százaléka magyar gyártmány. A 8 fő autóbuszcsalád típus mellett 10 egyéb autóbusztípust is üzemeltetünk, s két veterán autóbusszal is rendelkezünk. Eddig sem voltak ismeretlenek a Credo autóbuszok különböző típusai, ugyanis 269 darab közlekedett Baranya-, Somogy- és Tolna megyében. A számuk most az új beszerzés révén 321 darabra emelkedett.

Autóbusz beszerzésünk összhangban áll azzal a kormányzati célkitűzéssel, amely eredményeként évente 1000 darab új, magyar gyártmányú autóbusz gyártására és forgalomba állítására kerülhet sor az elkövetkezendő években. Társaságunk 2017-ben és 2018-ban 60-60 darab, 2019-ben pedig 58 darab, összesen 178 darab új autóbusz forgalomba állítását tervezi.

Sikeres stratégiai céljaink megvalósításáért – a járműmodernizációs programunkkal párhuzamosan – komfortosítjuk autóbusz-állomásainkat, fejlesztjük az utas tájékoztatási rendszereket, szolgáltatásainkat. Célunk, hogy növeljük szolgáltatásunk színvonalát, biztonságos és kényelmes utazást biztosítsunk autóbuszainkon a velünk utazóknak, s ezzel is hozzájáruljunk utasaink elégedettségéhez.

 

Egyéb szolgáltatások