Hely képe

Erdei János Városi Sportcsarnok

Cím:
Csanád vezér tér 6-10/A Makó, 6900
Telefon:
+36 62 213 181
Email:
vtsksportcsarnok@gmail.com

Az Erdei János Városi Sportcsarnok Makó egyik, sportesemények lebonyolítására alkalmas létesítménye. Az épületet ezenfelül a szomszédos József Attila Gimnázium tanulói órarendi beosztás szerint használják sportolásra, de több városi rendezvényt is itt tartanak. A Makovecz Imre tervezte organikus stílusú épület egyúttal a város egyik látnivalója is.

Az 1895-ben átadott főgimnázium épületét 2000-ben újították fel Makovecz Imre tervei alapján. Ekkor az iskola több új tanteremmel, rendezvényteremmel és aulával is bővült. Ugyanekkor a mellette fekvő telken, a Csanád vezér tér 6-10. szám alatt – a püspöki rezidenciától balra – felépült az akkor még Városi Sportcsarnok névre hallgató létesítmény.

Az épületben ötvöződik az organikus jelleg és az iskolaépületre jellemző eklektika. A háromszintes sportcsarnokban egyoldali lelátó és átalakítható kézilabdapálya található, amely a Makói Kézilabda Club NB II-ben szereplő női, férfi csapatának, valamint a megyei bajnokságban játszó kézilabda csapatnak otthona. Az épületben rendezték meg 2006-ban az Aerobik Magyar Kupa Döntő és Hungarian Opent, a névadás óta pedig évente sor kerül az Erdei János Ökölvívó Emléktornára.

Hagyományosan az épületben kerül sor a város négy középiskolája által szervezett gomb- illetve szalagavató bálokra is. A tágas, büfével is felszerelt aulában található a város olimpikonjainak (Erdei János, Szabó László, Pigniczki Krisztina) nevét megörökítő emléktábla.

A sportcsarnokot 2009. május 9-én, városnapon nevezték el Erdei János makói ökölvívóról; ugyanekkor egy réztáblát is elhelyeztek az épület homlokzatán, amibe a sportoló nevét vésték.

2014-ben került megrendezésre a Taekwondo Magyar Bajnokság. 2004-2005-ben a Rendőrségi Országos Judo versenynek adott otthont, valamint 2016 és 2017 években a Belügyminisztérium Országos Judo Bajnokságát rendezték meg itt.