Hely képe

Hagymaház

Cím:
Posta u. 2. Makó, 6900
Telefon:
+36 62 212 044
Email:
makoihagymahaz@gmail.com
Web:
http://www.makohagymahaz.hu/

Néhai hagymások megújult Hagymaháza megidézi a református templom tornyait, a büszke és rátarti makói magyar polgár igényeit, és újra kinyitja az európai szellemi élet kapuját.

A nézőtér fölé boruló mennyezet leképezi és testté formálja a fölénk boruló eget, az épület fehér falai pedig a talpunk alatt élő földet folytatják, amíg nem találkoznak a tetőszerkezettel.

Eleven belső tereket próbáltam kialakítani, és magának az épületnek a külső formája is, hogy úgy mondjam: eleven – tehát nem szögletes, nem pléhből van, nem vasból van, üvegből meg műanyagból. Még a pala is természetes alapanyagú.

Az épület alsó része mintha a földből nőne, nehézkes, de a teteje már bimbózik, és a kupolába, mint a növénynek a szárai emelkednek a tartószerkezetek. Ezekben a tornyokban belül pedig ugyancsak észre lehet venni, hogy növekményszerűen van egy belső, kisebb torony, majd pedig egy még nagyobb.

Nincs külön belsőépítészet, hanem maga az épület egy eleven világ, ami nem tűr szimbólumokat, mert magát az életet akarja jelenteni.

Kívánom minden makói polgárnak, hogy a saját szellemi otthonának tekintse ezt az épületet.

Makovecz Imre